GALLERIES
    GO BACK
    TO MENU

    Tijdens onze reis in Mexico hebben voor de Happinez een artikel over een Temazcal gemaakt. Een Temazcal is een zweetruimte van de inheemse bevolking van Meso-Amerika. In het oude Meso-Amerika werd het gebruikt als genezende ritueel om na lichamelijke inspanning – bijvoorbeeld na een strijd of spel – het lichaam ceremonieel te reinigen. Het werd ook gezien als toepassing om de gezondheid te verbeteren, het genezen van zieken en voor vrouwen om een bevalling voor te bereiden.

    Het ritueel vind zich plaats in een iglo lijkende cirkelvormige koepel. Het is meestal gebouwd van vulkanisch gesteente, maar wij zaten in een ronde tent. Om de ruimte op te warmen, wordt (omdat deze door de temperatuur niet ontploffen) vulkanisch gesteente verwarmd en daarna in een kuil in het midden van de Temazcal neergelegd waarna overgoten met water. Door een temazcalsessie worden energieblokkades opgeheven. Geneesplanten helpen deze blokkades te elimineren. Volgens de Maya´s heeft elke negatieve actie van je omgeving naar jou toe zijn weerslag in je lichaam en geest. Deze weerslag kan je belemmeren in je verdere doen en laten. Door deze negatieve blokkades op te heffen kan je levensenergie meer vrijelijk stromen. Dat is de reden dat vele mensen zich opgelucht en uitgelaten voelen na een temazcalsessie. Je kunt je als herboren voelen.

    In ons geval sprak de spirituele leidster alleen maar Spaans, dus het was moeilijk om erin te komen. Maar ik vond het absoluut een bijzondere ervaring. Alleen al het feit dat je echt tot je limits gedreven wordt, maakt het een helende ervaring. Ik zou het zeker aan iedereen aanraden.